Tips voor salarisonderhandelingen
Vragen om een salarisverhoging na een contractaanbod is eigenlijk een hele makkelijke en effectieve manier om meer geld te verdienen. Wees je hiervan bewust, gebruik de mogelijkheid weloverwogen en bereid je erop voor door je van tevoren af te vragen hoe je het beste kan onderhandelen over je salaris. Lees hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.
Vraag
Iedereen weet natuurlijk dat als je iets niet vraagt, je ook niks krijgt! Dat is ook de eerste regel bij salarisonderhandelingen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je meer salaris krijgt dan een regulier salaris dat hoort bij de branche en de bijbehorende functie, tenzij je om meer durft te vragen. Dus zet je argumenten op een rijtje, houd je billen bij elkaar en ga ervoor.
Doe je huiswerk
Onderzoek wat anderen op een vergelijkbare positie verdienen. Raadpleeg salarisonderzoeken, vraag recruitmentconsultants wat mensen op die positie normaal gesproken verdienen en zoek op vacaturesites in wat voor een salariscategorie vergelijkbare functies worden ingeschaald.
Ken je eigen waarde
Heb je je huidige en/of vorige werkgever geld bespaard, een groter marktaandeel bezorgd of heb je een procers verbeterd? Indien je een significante impact hebt gehad op de omzet van je werkgever, ken dan de exacte hoeveelheid of het exacte bedrag. Je kunt zelfs aangeven dat het fair is als je bijvoorbeeld 5% van de vergrote omzet krijgt uitgekeerd als bonus.
Stel een ideaal salaris vast
Stel vooraf vast wat het ideale salaris is dat je wilt verdienen. Denk hierbij niet alleen aan het bruto jaarsalaris, maar ook aan de waarde van alle secundaire arbeidsvoorwaarden. Vergeet daarbij niet uit te zoeken in hoeverre de verschillende vormen van pensioen van invloed zijn.
Stel vooraf een limiet
Het kan zijn dat je een salarisaanbod krijgt dat zwaar tegenvalt. Wees daarop voorbereid en stel voor jezelf minimale voorwaarden waar het contract aan moet voldoen wil je het accepteren. Het is namelijk lastiger om alsnog af te zien van een daadwerkelijk aanbod, zonder deze ‘limiet’.
Plan vooruit
Zoek uit via recruitment consultants of via je eigen netwerk hoe lang het sollicitatieproces duurt bij de bedrijven waar je wilt solliciteren en/of plan je afspraken zo dat je vrijwel gelijktijdig van verschillende bedrijven een aanbieding krijgt in geval van succes. Als dat lukt, heb je verschillende aanbiedingen op zak die je tegen elkaar kunt afwegen. Dit geeft bovendien een goede uitgangspositie om te onderhandelen. Niets geeft je namelijk meer vertrouwen bij het vragen om een hoger salaris, dan een ander aanbod dat je al hebt liggen.
Wacht je kans af
Denk er absoluut niet aan om als eerste aan te geven dat je meer wilt verdienen. Wacht tot de werkgever een bod op tafel legt. Indien je om een salaris wordt gevraagd, geef dan de interviewer een vaag antwoord: “Het salaris dat ik verwacht bij de functie hangt van de specificaties af. Kun je daar meer over vertellen?”
Denk in termen van wisselgeld
Het is niet altijd mogelijk om te krijgen wat je wilt. Bijvoorbeeld een hoger salaris. Denk daarom in termen van wisselgeld en probeer alsnog de waarde van het totale pakket te verhogen door te schuiven met voorwaarden. Denk hierbij aan een ov-jaarkaart, fiets, leaseauto, telefoon, laptop, kinderopvang, thuiswerkplek, 38-urig contract, flextijden, opleidingen, etc.
Geef niets zomaar weg
Denk eraan dat je een ideaal plaatje hebt en daar mag je nieuwe werkgever iets vanaf halen. Maar daar wil je dus ook weer iets anders voor terug. Zet hier dan je wisselgeld in!
Wees je eigen advocaat
Zorg ervoor dat je de door jou behaalde prestaties ter attentie brengt van je nieuwe werkgever. Jij bent de beste informatiebron over jezelf en je zult tijdens de onderhandelingsfase voor jezelf op moeten komen. Reken er niet op dat je potentiële werkgever weet dat jij een hoger salaris verdient of de afgelopen jaren geen salarisverhoging hebt gehad. Neem zelf het initiatief en onderbouw je salariswensen met goede argumenten.
Wees coöperatief
Zorg altijd voor een dialoog en toon begrip of denk mee met de werkgever. Tijdens onderhandelingen zijn mensen vaak niet flexibel en drammen door op bepaalde punten om hun zin te krijgen. Houd in dit geval oog voor alternatieven.
Alles is belangrijk
Vergeet bij de onderhandeling niet de waarde van het gehele arbeidsvoorwaardenpakket in ogenschouw te nemen in plaats van alleen het brutosalaris. Het verschil in brutosalaris tussen twee werkgevers kan niet worden vergeleken zonder de waarde van andere arbeidsvoorwaarden erbij te betrekken, waaronder de hoogte en kans op bonussen, ziektekostenverzekering, winstdeling, vakantiegeld, aantal vakantiedagen, leaseregeling, pensioen, etc. Indien je potentiële werkgever vraagt hoeveel je verdient in je huidige positie, benoem dan altijd je volledige vergoeding en geef het cijfer dat alles omvat, de primaire en secundaire voorwaarden.
Het is nooit te laat om meer te vragen
Indien je tot een overeenkomst bent gekomen over het salaris, vraag dan om een ander type verhoging. Bijvoorbeeld een loonsverhoging in de toekomst, of een versneld functioneringsgesprek op basis van tijdens de onderhandeling afgesproken doelstellingen.
Weet wanneer je moet passen
Overweeg ook andere aanbiedingen en wees bereid om de baan niet te accepteren als je niet het salaris krijgt dat je verdient. Aan de andere kant, als je tijdens de salarisonderhandelingen niet krijgt wat je wil, stop dan niet zomaar. Het is namelijk makkelijker vanuit een baan te onderhandelen, dan wanneer je werkloos bent.
Neem de tijd
Je hoeft nooit direct te reageren op een aanbod. Ook niet tijdens een onderhandelingsgesprek. Geef aan dat je erover na moet denken en dat je er later op terug komt. Neem de tijd en denk rustig na over de juiste tactiek. Vaak willen werkgevers dat je nog voor het einde van de maand je contract opzegt bij je huidige werkgever. Die druk ligt niet bij jou en daar kun je gebruik van maken.
Oefening baart kunst
Ook bij salarisonderhandelingen is oefenen belangrijk. Oefen je gesprekken en bespreek je tactiek met anderen. Focus op het beargumenteren van je eigen argumenten, op mogelijke tegenargumenten, het proces en het uiteindelijke resultaat.
Leg alle afspraken vast
Afspraken worden vaak niet nagekomen. Zet daarom alle besproken punten op papier/mail en met bijbehorende bevestiging. Doe dit niet alleen voor het definitieve aanbod, maar leg ook gemaakte afspraken vast over afzonderlijke onderdelen.
Onderschat niet de waarde van geluk
Als je gelukkig bent met je huidige functie en werkgever, maar het enige wat je niet kunt krijgen is een hoger salaris, dan is het misschien toch niet de tijd om te vertrekken. Niets weegt namelijk op tegen geluk, ook meer geld niet.