‘Meer payrolling en detachering door Wet DBA’
Vorige week meldde het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) een toename van het aantal uitzenduren in Nederland. Volgens Stephan Persoon, directeur van werving-en-selectiebureau Agium, hangt dit sterk samen met de invoering van de Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie).
Geen onnodig risico
In plaats van een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) kunnen zelfstandigen sinds mei dit jaar een modelovereenkomst laten opstellen om aan te tonen dat ze niet in loondienst zijn. Opdrachtgevers blijken lang niet altijd bereid deze modelovereenkomst te tekenen, zo constateert Persoon. Ze willen geen risico lopen. “Opdrachtgevers zien schijnzelfstandigheid als een serieus probleem. Het risico op naheffing en boetes willen ze niet nemen.” Om die reden kiezen ze steeds vaker voor payroll- en detacheringsconstructies en laten ze zzp’ers links liggen.
Nieuwe houding
Persoons collega-directeur Robbert van Adrichem bevestigt de invloed van de Wet DBA. Volgens hem is ook de houding van zzp’ers aan het veranderen. “Er komen zzp'ers naar ons toe die zeggen: mijn opdrachtgever tekent de modelovereenkomst niet, wat nu? Tot nu toe waren zzp'ers nog afwachtend, ze dachten dat het met de modelovereenkomsten wel goed zou komen. Maar ook zij ontdekken nu dat opdrachtgevers een nieuwe houding aannemen.”
Datum: 05-09-2016
Bron: Agium
Tags: agium
Nieuws overzicht