Robert Half voorspelt 'war on talent'
Werving- en selectiebureau Robert Half voorspelt een toenemende strijd om talent op de arbeidsmarkt. Dit zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland, naar aanleiding van de cijfers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze cijfers laten zien dat de aanwas van studenten op universiteiten en hogescholen is gedaald sinds de invoering van het leenstelsel per september 2015.
Minder hoogopgeleiden dankzij leenstelsel
Sinds de afschaffing van de basisbeurs per september 2015 is het overgrote deel van de studenten genoodzaakt hun studie door middel van een lening te bekostigen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal nieuwe studenten op universiteiten met 5% is gedaald en op hogescholen zelfs met 8%. Ook kiezen steeds minder studenten ervoor om na hun mbo-opleiding nog een hbo-opleiding te volgen. Daarbij komt dat studenten vanwege het leenstelsel bang zijn voor schulden, waardoor ze ervoor kiezen om eerder te gaan werken in plaats van door te studeren. Dit zou in de toekomst kunnen resulteren in minder hoogopgeleide afstudeerders, terwijl tegelijkertijd de vraag naar hoogopgeleid personeel toeneemt.
Talent onmisbaar in Nederlandse kenniseconomie
Volgens het World Economic Forum heeft Nederland een van de vijf meest concurrerende economieën ter wereld. Dit komt onder andere door ons uitstekende onderwijssysteem, investeringen in innovatie en onderzoek in de topsector en het hoge percentage hoger opgeleiden. Als deze laatste factor onder druk komt te staan doordat er te weinig jongeren gaan studeren, zullen Nederlandse bedrijven moeten gaan strijden om nieuwe werknemers. Niet alleen is het voor bedrijven moeilijk om talent aan te trekken omdat de vraag groter is dan het aanbod. Het vinden van personeel met een specifieke niche kennis, zoals technische expertise, blijkt ook een probleem te zijn.
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn het antwoord
Hoe kunnen werkgevers zich dan het beste voorbereiden op de toekomst? Allereerst is het belangrijk om genoeg functies voor starters aan te bieden: jongeren moeten tenslotte ergens beginnen. Daarnaast is het tijdens het recruitmentproces van belang in te spelen op de wensen van de talenten. Hierbij moet gedacht worden aan:
- Goed salaris;
- Bonusbeleid;
- Opleidingsmogelijkheden;
- Goede balans tussen werk en privé;
- Extra vrije dagen;
- Flexibele werktijden.
Wat de nieuwe generatie werknemers voornamelijk belangrijk vindt is genoeg uitdaging en de mogelijkheid om door te kunnen groeien binnen het bedrijf. De ‘war on talent’ zal waarschijnlijk dan ook gewonnen worden door de werkgevers die zich hier het beste op aan weten te passen.
Datum: 04-11-2016
Bron: Robert Half
Tags: Robert Half, Robert Half International
Nieuws overzicht