Robert Walters: ‘5 veelgemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek’

Een sollicitatiegesprek is voor iedereen spannend. Toch kun je de indruk die je achterlaat voor een groot deel zelf beïnvloeden, door je goed voor te bereiden. Werving-en-selectiebureau Robert Walters zet vijf veelgemaakte fouten op een rij.

Te weinig onderzoek doen

Het kost even tijd, maar je grondig verdiepen in je potentiële werkgever kan een hoop verschil maken. Tijdens het gesprek dien je met vertrouwen te kunnen praten over de werkzaamheden van het bedrijf. Robert Walters raadt aan in ieder geval de volgende zaken helder te hebben:

  • De producten/diensten die het bedrijf levert
  • De missie van het bedrijf
  • De geschiedenis van het bedrijf
  • De markt waarin het bedrijf actief is
  • De voornaamste concurrenten

Niet enthousiast zijn over de functie

Vaak wordt in een sollicitatiegesprek gevraagd waarom je interesse hebt in de functie. Het is belangrijk dat je je dan specifiek op deze functie richt, zo is het advies van Robert Walters: “Als je deze vraag krijgt, moet je een gericht antwoord geven en niet vaag uitweiden waarom je in deze sector of branche wilt werken. Als je niet helder kunt uitleggen waarom je deze functie wilt, haken werkgevers af.”

De inhoud van je cv niet paraat hebben

Ga er niet vanuit dat je cv voor zich spreekt. Wanneer de werkgever vragen heeft over ene bepaalde periode in je loopbaan, zorg dan dat je kunt uitleggen waarom je bepaalde stappen hebt gezet of bepaalde keuzes hebt gemaakt. Oftewel: “Het belangrijkste is dat je hard kunt maken dat wat je tot nu toe hebt gedaan aansluit op de functie waar je naar solliciteert.”

Te negatief zijn over eerdere werkgever

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, je kunt je beter niet al te negatief uitlaten over voormalige werkgevers, managers of collega’s. Wie weet ziet je gesprekspartner de zaken wel heel anders en beschouwt deze je direct als een lastige werknemer. Blijf dus liever positief – of op z’n minst neutraal – wanneer je spreekt over je arbeidsverleden en de personen die hierbij horen.

Overdreven informeel zijn

Je op je gemak voelen is prima, maar ga niet te familiair om met je gesprekspartner. Hoe je het ook wendt of keert, een sollicitatiegesprek blijft een enigszins formele aangelegenheid. Stel je dus altijd vriendelijk en geïnteresseerd op, zonder te vervallen in kroegpraat of flauwe grappen.

Datum: 17-10-2016
Bron: Robert Walters


Tags: Robert Walters

Nieuws overzicht