Robert Walters: ‘Fiscalisten hebben werkgevers voor het uitkiezen’
De arbeidsmarkt voor fiscalisten is sterk kandidaatgedreven. Tax professionals kunnen daardoor kritisch zijn in hun keuze voor een werkgever. Suzan van Mook, recruitment consultant Tax & Treasury bij Robert Walters, bespreekt de voornaamste factoren die fiscalisten meenemen in hun overweging.
Invloed en gevoel
Als fiscalist bij een groot adviesbureau kun je in korte tijd veel leren, zo heeft Van Mook zelf ervaren. Maar de daadwerkelijke implementatie van het advies, daar ben je over het algemeen niet bij betrokken. “Voor veel tax professionals begint dat gebrek aan praktijkervaring na enige tijd te knagen,” zegt van Mook.
Op zo’n moment kan een overstap naar het bedrijfsleven uitkomst bieden. “In het bedrijfsleven ben je als fiscalist praktischer met je kennis bezig. Je moet in die rol durven staan voor de fiscale keuzes die je maakt. Die keuzes hebben dan ook zichtbaar impact. Het hebben van invloed op de bedrijfsvoering is voor professionals met enige werkervaring erg aantrekkelijk.”
Bovendien werk je in het bedrijfsleven vaak nauw samen met andere professionals – denk aan accountants, juristen en finance managers. Van Mook: “Daardoor krijg je meer feeling met de organisatie waarvoor je werkt. En dat vergt andere vaardigheden, zoals helder kunnen communiceren over fiscale problematiek en overtuigingskracht. Voor fiscalisten is dat een mooie uitdaging.”
Ontwikkeling
Veel fiscalisten specialiseren zich al bij hun eerste werkgever in een bepaalde niche. Dit is aan de ene kant interessant, maar kan je op de lange termijn ook beperken. “Heb je je eenmaal gespecialiseerd, dan is het lastig om nog van koers te veranderen. Voor veel tax professionals werkt dat op den duur benauwend.” Jonge fiscalisten stellen het volgens Van Mook bijzonder op prijs als een werkgever hen de mogelijkheid biedt zich op een breder vlak te ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van cursussen en trainingen. “Werkgevers die interessante mogelijkheden aanbieden die gericht zijn op het ontwikkelen van soft skills of vaardigheden niet direct gelieerd aan de fiscaliteit, zijn beter in staat om de schaarse fiscalisten aan te trekken.”
Werk-privébalans
Het salarispakket van een fiscalist is over het algemeen wel in orde, constateert Van Mook. Maar vooral in het bedrijfsleven kan een werkgever wel enig verschil maken als het gaat om secundaire arbeidsvoorwaarden. “Daarbij moet je niet alleen denken aan een auto, laptop en telefoon, maar zeker ook aan de mogelijkheid om flexibel te werken qua tijden en locatie, en de typisch Nederlandse papa-dagen.” Werkgevers zouden goed naar deze wensen moeten luisteren, vindt Van Mook: “Als jij het niet doet, dan doet de concurrent het wel.”
Transparantie en waardering
Fiscalisten, vooral die bij advieskantoren, hebben vaak voldoende doorgroeimogelijkheden. Toch zouden ze graag meer transparantie zien in de manier waarop promoties tot stand komen. “Ik merk dat consultants soms het gevoel hebben dat het krijgen van promotie afhangt van wat ze gegund wordt. Ook is een promotie niet altijd mogelijk vanwege het aantal beschikbare posities in een team. Dat leidt geregeld tot frustratie bij fiscalisten.”
Ook waardering, al dan niet in de vorm van een bonus, is voor fiscalisten een factor. Van Mook: “Fiscalisten maken lange dagen. In de transactiepraktijk bijvoorbeeld, zijn werkdagen van 14 uur geen uitzondering. Natuurlijk staat daar een goed salaris tegenover, maar het belang van waardering voor hun enorme inzet wordt toch nog te vaak onderschat.”
Datum: 12-09-2016
Bron: Robert Walters
Tags: Robert Walters
Nieuws overzicht