Unique: Werkzoekenden onderhandelen nauwelijks over het salaris

Werkzoekenden onderhandelen niet stevig genoeg over hun salaris, blijkt uit cijfers van de MKB-marktmonitor van uitzendbureau Unique en TNO. Bijna 70% van de kandidaten vindt dat er een te laag salaris wordt geboden, terwijl een ruime meerderheid van werkgevers vindt dat de salariseisen die kandidaten stellen, niet te hoog zijn.

Arbeidsaanbod staat onderhandelingen in de weg

Uit de cijfers van de marktmonitor blijkt dat 70% van de ondervraagde ondernemers (in totaal ruim 1800) vindt dat kandidaten redelijke salariseisen stellen. Zij geven aan de looneisen niet te hoog zijn. Daar staat tegenover dat kandidaten zelf in meerderheid (68%) vinden dat er een te laag salaris wordt geboden door de werkgever. De belangrijkste verklaring voor de achterblijvende onderhandelingen is de hevige concurrentiestrijd. Meer dan de helft van de ondervraagde werknemers (56%) vindt de concurrentie te groot: zij durven over het algemeen niet al te hard te onderhandelen over het salaris.

Onderhandelen mag best

Algemeen directeur van Unique, Raymond Puts, is niet verbaasd dat werkgevers en werknemers anders aankijken tegen de salariseisen: “Dat ondernemers en werkzoekenden anders aankijken tegen de hoogte van het salaris, is op zich niet zo raar. Wat mij opvalt is dat werkzoekenden blijkbaar geen hogere salariseisen durven te stellen. Zonde, want als kandidaat mag je best scherp een onderhandeling ingaan. Daaruit blijkt dan meteen je kwaliteiten als onderhandelingspartner.” Ook voor werkgevers kan het volgens Puts handig zijn om niet te beknibbelen op het salaris. “Voor de ondernemer is het belangrijk om nieuwe en schaarse talenten op een aantrekkelijke manier te belonen. Als straks de arbeidsmarkt verandert wil je als ondernemer het zittende talent namelijk ook behouden.”

Datum: 02-06-2014
Bron: Recruitment.nl


Tags: Unique

Nieuws overzicht